ATAC SIMULAT

-- L'HAS LIAT ! --

Això, o una cosa molt semblant, és el que et podria haver dit algun dels informàtics de la teva empresa si això no fos una prova controlada. Però tranquil@. Aquest cop t’has salvat i no ha passat res. Però ha estat senzill, oi?

El fet d’obrir o executar un fitxer del qual no se’n sap la procedència i no se’n verifica la legitimitat, pot provocar la infecció del teu equip.

En aquest cas simplement hem volgut obrir-te el navegador i portar-te a aquesta mateixa pàgina web. No obstant això, què creus que podria haver succeït si aquest fitxer hagués estat un codi maliciós (malware) real?
Aquestes són algunes de les coses que haurien pogut passar:

  • El fitxer és un troià que obre una porta del darrere al teu equip. Aquesta permet a un ciberdelinqüent accedir al teu equip i des d’ell a la resta d’equips de l’empresa.
  • El fitxer és un cuc que infecta el vostre equip, es replica i es propaga per tota la xarxa de l’empresa.
  • El fitxer és un virus i té instruccions de realitzar qualsevol operació que se li acudeixi al seu creador, podent dur a terme accions perjudicials sobre el teu equip.

Donat el perill que pot suposar l’execució d’arxius desconeguts, heu de seguir les recomanacions següents:

  • No descarreguis cap adjunt, ni polsis sobre cap enllaç inclòs als correus electrònics d’usuaris desconeguts.
  • Si us trobeu amb un dispositiu de memòria com un pendrive o una targeta de memòria, lliureu-lo al departament d’informàtica per verificar-ne el contingut.
  • Davant de qualsevol fitxer, programa o enllaç que et faci dubtar, contacta amb el servei d’informàtica. Ells poden impedir mals més grans.
  • No deixis passar qualsevol comportament anòmal o sospitós al teu equip. Pot ser símptoma d’una infecció que provoqui un problema de seguretat encara més gran.

Però sobretot, necessitem que apliquis el sentit comú també quan facis ús de la tecnologia. Recorda que a l’IMO disposeu d’una sèrie de recomanacions i polítiques de seguretat. És necessari complir-les i tenir-les sempre molt presents.

És tasca de tots preservar la SEGURETAT a l’empresa.

Això implica la seguretat de les persones i de la informació. La seguretat és cosa de tothom