In:

Les convocatòries de subvencions per ajuts a empreses faran un èmfasi especial en la petita i mitjana empresa d’aquest sector i s’obriran noves línies per a la seva internacionalització i per a la creació de productes culturals

L’Ajuntament de Lleida potenciarà aquest 2019 les ajudes econòmiques al teixit cultural i artístic de la ciutat, per tal de potenciar la creació i consolidació d’empreses; la seva internacionalització; i per a promoure la creació de nous productes culturals.

D’una banda, la Comissió Informativa de polítiques de la gestió, i promoció de la Ciutat i la Sostenibilitat ha aprovat avui la convocatòria dels ajuts al teixit empresarial de la ciutat de Lleida per a l’any 2019. Es tracta de la tercera edició d’aquestes subvencions, que van destinades a empreses de qualsevol sector que vulguin constituir-se o afrontar inversions per la seva consolidació i millora, com la compra de material, per exemple. Aquest any, però, es farà un especial èmfasi a donar-les a conèixer al sector cultural, oferint l’acompanyament i assessorament necessari perquè les persones interessades puguin iniciar el seu projecte empresarial. Són ajuts a fons perdut d’un màxim de 3.000 euros (amb un topall del 50% de la inversió) i la partida prevista és de 150.000 euros. Estan limitades a empreses que facturin menys de 300.000 euros.

D’altra banda, la comissió d’avui també ha donat el seu vistiplau a la modificació del Pla Estratègic de Subvencions i la creació de les bases reguladores per tal de crear noves ajudes al Teixit Empresarial Cultural i Artístic de la ciutat de Lleida. Aquests ajuts aniran destinats específicament a empreses del sector cultural i artístic –com companyies de teatre, grups de música o escriptors, per exemple– amb l’objectiu de promoure la seva internacionalització. Permetran sufragar despeses com el desplaçament, l’allotjament o la inscripció per participar en fires, festivals o premis internacionals. Un cop la modificació del Pla i les bases d’aquestes ajudes entrin en vigor, s’aprovarà la convocatòria, que fixarà la seva quantia.

Per últim, des de la regidoria de les Polítiques a favor de la Creativitat, la Cultura, l’Educació i els Esports s’està preparant una tercera línia d’ajudes destinada també a promoure el desenvolupament del teixit cultural i artístic de la ciutat. En aquest cas, els ajuts aniran destinats a la creació i desenvolupament de nous productes culturals, com ara espectacles d’arts escèniques o publicacions literàries, per exemple. La convocatòria es donarà a conèixer pròximament.

Amb aquestes tres noves línies, la Paeria vol promoure l’emprenedoria cultural i artística a la ciutat, seguint les directrius fixades pel Pla Estratègic de Cultura de la Ciutat de Lleida i el compromís anunciat en aquest sentit pel paer en cap, Fèlix Larrosa. Aquestes ajudes estan vinculades també al projecte de la nova estratègia per potenciar la promoció internacional de les petites i mitjanes empreses culturals de la ciutat que impulsa l’Ajuntament de Lleida i codirigiran Margarida Troguet, gestora cultural i exdirectora del Teatre Municipal de l’Escorxador, i Marta Oliveres, mànager de companyies com La Fura dels Baus i exdirectora de l’Àrea de Creació de l’Institut Ramon Llull.