La tinent d’alcalde Anna Campos visita les oficines del programa Treball als Barris que va començar a funcionar a la Mariola el 2006

Els serveis d’orientació i inserció laboral que l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) de la Paeria ofereix a Centre Històric, Mariola i Magdalena-Noguerola va atendre 1.266 persones al llarg del 2019.

La tinent d’alcalde i regidora d’Ocupació i Responsabilitat Social, Anna Campos, ha visitat avui el personal tècnic de l’IMO que treballa en aquests dispositius que formen part del projecte subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya de la Generalitat, Treball als Barris.

L’objectiu del servei és millorar l’ocupabilitat de les persones residents en els barris d’actuació i que es troben en situació de recerca activa d’ocupació.

Les diferents accions contribueixen a incrementar les competències i qualificacions professionals dels usuaris i, per tant, les seves oportunitats laborals.

Anna Campos ha lloat la tasca de les dotze persones que treballen en el servei, distribuïdes entre les diferents zones, i ha remarcat que les oficines han esdevingut un important referent en aquests barris per a la recerca de feina i la millora professional de les persones.

Acompanyament a la inserció laboral

Els i les professionals de Treball als Barris realitzen les actuacions següents: una entrevista personal inicial a l’usuari, tutories d’orientació i d’acompanyament a la inserció, informació d’ofertes, derivació a altres recursos, tutories de seguiment de pràctiques, seguiment de la inserció, recerca d’entitats per tal que puguin col·laborar amb el projecte, col·laborar amb entitats i donar suport a demandes d’aquestes i contacte amb empreses per derivar candidatures a ofertes.

L’oficina de Treball als Barris de la Mariola és la de major trajectòria -va començar el 2006- i es troba al Centre Cívic Municipal. Hi treballen tres tècniques, una de les quals, adreçada específicament als joves, i una administrativa. El 2019, es van atendre 290 persones.

Les dependències al barri de Magdalena-Noguerola s’ubiquen a les antigues Adoberies de la rambla de Ferran. El servei funciona des de fa deu anys. El 2019, hi van passar 317 persones. L’equip està integrat per dues tècniques i una administrativa.

El dispositiu específic per a joves -a Magdalena-Noguerola- s’ha anat consolidant al llarg de cinc anys de funcionament. Es destaca la metodologia de treball de competències transversals, centrada en l’experiència en entorns no estrictament laborals, buscant les aliances necessàries per treballar-les amb recursos relacionats amb el teatre, l’art o la música. El 2019 s’han atès 122 joves.

El servei d’atenció del Centre Històric està en funcionament des del 2008, de manera que s’ha establert com un recurs de referència per a les persones residents al barri. Els professionals es troben a l’altell de l’Oficina d’Habitatge, al carrer Cavallers: dos tècnics i una auxiliar administrativa. El nombre de persones ateses durant el 2019 ha estat de 308.

Servei per a dones

Treball als Barris també compta amb un servei adreçat a les dones amb dificultats afegides (desocupació, la poca qualificació professional o la manca de domini lingüístic) o vulnerabilitats (monomarentalitat, responsabilitats familiars, escassa xarxa familiar, persones que es dediquen o s’han dedicat al treball sexual i dones que han patit situacions de violència de gènere que han repercutit en les seves opcions formatives i laborals).

Les dos tècniques que atenen aquest servei es troben a l’altell de l’Oficina d’habitatge, al carrer Cavallers. El nombre de dones ateses l’any passat va ser de 229.