La Paeria acull les pràctiques que els participants en aquest programa subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya realitzen en projectes dels plans de barri
El paer en cap, Fèlix Larrosa, s’ha dirigit als joves participants del programa de la Casa d’Oficis de l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO), per agrair-los haver participat en els cursos de formació i alhora contribuït a construir una ciutat millor. “Lleida és una ciutat d’oportunitats, també per a vosaltres –ha dit-. Jo he de pensar cada dia com els lleidatans i lleidatanes poden tenir oportunitats des del punt de vista de cohesió social, professional, de confort i de qualitat de vida. Plegats hem d’evolucionar en aquesta direcció per aconseguir una ciutat més justa, que és la que l’equip de Govern de la Paeria i jo mateix volem”.
L’alcalde Larrosa ha participat aquest matí, juntament amb el director territorial de Treball, Joan Santacana, i el director del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Oriol Salvia, en el lliurament de diplomes als 45 joves que han participat en els programes de formació de la Casa d’Oficis. Durant un any i dividits en tres grups, aquests han rebut l’aprenentatge teòric sobre pintura, soldadura i dinamització cultural a l’IMO, que posteriorment han posat en pràctica treballant en diferents projectes dels plans de barri impulsats per la Paeria.
Fèlix Larrosa s’ha dirigit als representants de la Generalitat convidant-los a seguir treballant amb aquesta direcció de la Casa d’Oficis, “perquè és una bona eina, malgrat que els plans de barri estiguin a punt de cloure’s”. En aquest sentit, el paer en cap ha destacat la importància de tenir un document acreditatiu de la formació, però ha posat en valor el fet de gaudir d’una experiència professional, com la que facilita la Casa d’Oficis.
A l’acte també han assistit el regidor Joan Queralt, la directora de la Casa d’Oficis, Marina Guivernau, que ha actuat com a mantenidora i l’equip de professors i col·laboradors del centre.
Un programa per a joves de 16 a 24 anys
La Casa d’Oficis Treball als barris és una acció subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Projecte Treball als Barris 2017. Aquest programa, adreçat a joves aturats entre 16 i 24 anys, té per objectiu millorar l’ocupabilitat dels joves en situació d’atur. Compta amb 3 especialitats formatives mitjançant les quals els joves han optat per obtenir els certificats de professionalitat de Pintura decorativa en construcció, soldadura per oxigàs i soldadura MIG/MAG, i dinamització, programació i desenvolupament d’accions culturals.
L’objectiu de les dues primeres especialitats és el de millorar el mobiliari i els espais públics municipals dels barris de la Mariola, Centre històric i Noguerola.
Les obres realitzades durant la segona fase del projecte, que correspon a les pràctiques, han estat:
– Col·locació de 10 cartells, Q de festa i Nits Q Lleida, en locals d’Oci del Centre Històric de Lleida.
– Fabricació i muntatge de 57 metres lineals de barana metàl·lica entorn del Castell de Templers de Gardeny. Inclòs l’acabat amb imprimació antioxidant i esmalt oxiron imitació forja.
– Fabricació amb forja de 3 canelobres per al Castell de Templers de Gardeny.
– Fabricació i muntatge d’estructura metàl·lica per a dues taules d’1,20 m x 0,60 m, per al Viver de l’FP Empren.
– Fabricació de 700 ganxos metàl·lics amb vareta per al Museu de la Ciència i el Clima de Lleida.
– Fabricació de 42 cartelleres metàl·liques, amb pintura d’acabat esmalt de poliuretà de dos component, per al Museu de la Ciència i el Clima de Lleida.
– Fabricació de 4 passarel·les metàl·liques 1,5 m de llargada cadascuna i 30 cm d’amplada, fabricades amb acer corrugat per al Museu de la Ciència i el Clima de Lleida.
– Muntatge de 120 metres lineals de xapa metàl·lica llagrimada per al cobriment de la graderia del Camp de Futbol de Gardeny (En curs).
– Fabricació d’una porta metàl·lica de dues fulles per a l’Escola Bressol Ronda la Mercè.
– Mobiliari divers d’estructura metàl·lica per a l’IMO (prestatgeries, pissarres magnètiques, decoració Nadal). Inclòs imprimació i acabat de pintura.
– Treballs de manteniment de pintura, prèvia preparació del suport, de fusteria interior i exterior de la planta primera, a l’Escola Cervantes de Lleida.
– Treballs de manteniment de pintura a l’Associació de Veïns Jaume I (Plaça Cervantes) del Centre Històric de Lleida.
– Treballs de manteniment de pintura en diferents espais del Castell de Templers de Lleida.
– Sanejament i acabat amb dues capes de pintura plàstica transpirant, prèvia aplicació de fixador, sobre mur de l’Escola Cervantes, al carrer Maranyosa de Lleida.
– Treballs de manteniment de pintura de diferents espais i mobiliari de l’IMO (Passadís secretaria, sala de reunions i altres).
L’objectiu de la tercera especialitat, la dinamització sociocultural, és donar a conèixer i reforçar la presència als barris dels equipaments culturals de l’Ajuntament (Museu de l’Aigua, Museu de l’Automoció Roda-Roda, Centre d’Art La Panera, Oficina de Turisme, Arborètum i Centre d’interpretació de la Mitjana) i al Consorci del Turó de la Seu Vella.
La característica que es destaca d’aquest programa de formació-treball és que, durant els 6 primers mesos, l’alumne treballador rep una beca del Servei d’Ocupació de Catalunya i els 6 mesos restants té un contracte laboral de formació. El projecte és adreçat a joves residents als barris Mariola, Centre Històric i Noguerola/Portal de Magdalena, encara que excepcionalment es pot autoritzar la participació de persones no residents en aquests barris.