El seu desenvolupament permetrà la contractació directa d’unes 250 persones

En el primer semestre d’enguany, 258 persones han trobat una ocupació a través del Servei d’Intermediació Laboral

L’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) Salvador Seguí de l’Ajuntament de Lleida posarà en marxa aquests dies una desena de programes ocupacionals per a persones preferentment en situació d’atur i per a totes les franges d’edat, amb l’objectiu de facilitar l’accés al món laboral, a través de serveis d’orientació i formació.

La Casa d’Oficis és un d’aquests programes de formació i treball que està encarat a la inserció laboral de joves menors de 25 anys. Amb aquesta iniciativa, els joves tenen l’oportunitat d’aprendre els oficis de soldadura, pintura o dinamització sociocultural.

El Programa Singular de Garantia Juvenil ‘Obrint Portes’ és una altra activitat per a 120 joves, de 16 a 29 anys, inscrits al registre de Garantia Juvenil, amb l’objectiu de millorar l’ocupabilitat de les persones joves no ocupades i no integrades en els sistemes d’educació o formació.

Entre finals de desembre i el mes de gener, es posaran en marxa aquesta desena de programes ocupacionals, que han de permetre la contractació directa des de l’IMO d’unes 250 persones, entre el Centre Especial de Treball, els programes ‘Casa d’Oficis’, ‘Treball i Formació’ i ‘Enfeina’t’ i personal tècnic, segons ha explicat el tinent d’alcalde i regidor d’Ocupació i l’Emprenedoria, Rafael Peris.

Paral·lelament, durant el 2019, des de l’Institut Municipal d’Ocupació es continuarà atenent els veïns i veïnes que viuen als barris de la Mariola, Centre Històric i Magdalena-Noguerola, desenvolupant programes per a les persones que cobren la renda garantida de ciutadania i amb programes que permeten la seva contractació mitjançant diverses subvencions del Servei d’ocupació de Catalunya.

Altes previsions de l’IMO per l’any vinent és continuar treballant amb un projecte de cooperació externa, juntament amb altres agents del territori, per tal d’implementar el programa operatiu de millora de l’ocupació a Lleida i desenvolupar algun projecte en xarxa.

Una atenció a 5.499 persones que ha permès inserir laboralment 2.005

L’any passat, l’IMO va atendre 5.499 persones, de les quals 2.005 van aconseguir un lloc de treball. D’aquestes, 1.398 ho van fer mitjançant els diferents programes de formació que es van posar en marxa, mentre que les 607 persones restants van aconseguir la inserció a través del Servei d’Intermediació Laboral. Aquesta xifra representa que més del 20% de persones que van estar derivades al Servei d’Intermediació van acabar trobant una ocupació.

Les xifres més actuals del Servei d’Intermediació Laboral segueixen sent molt positives, ja que, durant els sis primers mesos d’enguany, 258 persones han trobat una ocupació, en haver-se pogut gestionar 450 ofertes de feina per 730 llocs de treball, que van arribar al departament municipal. Cal assenyalar que en aquest mateix període de temps, també s’ha incrementat el nombre d’empreses noves a la borsa del Servei d’Intermediació Laboral, n’hi ha 152 més que compten amb el procés de selecció de l’IMO a l’hora de cercar treballadors.

Actualment, la borsa de treball de l’IMO compta amb més de 2.500 persones donades d’alta. El seu perfil és força variat, tot i que hi ha una lleugera majoria d’homes (53,95%) i les franges d’edat més freqüents són de 36 a 45 anys (un 27% del total d’inscrits), seguit de la de 46 a 55 anys (22,9%), 26 a 35 anys (22%) i 15 a 25 anys (20,9%). El 70% dels inscrits són autòctons. Pel que fa al nivell d’estudis, un 22,6% tenen la titulació d’ESO; un 19% estudis d’FP; un 16% estudis universitaris; un 15% Batxillerat; i un 8% estudis primaris.

A més del servei d’intermediació, l’IMO ofereix serveis d’orientació, formació i acompanyament a la inserció laboral; de foment de la igualtat d’oportunitats amb persones amb discapacitat (a través de l’Escola de Jardineria i del Centre Especial de Treball); d’autoocupació, mitjançant el Viver FPEmprèn, situat al turó de Gardeny; i de col·laboració amb el sector empresarial, amb pràctiques laborals, contractació laboral subvencionada durant 6 o 9 mesos, formació a mida segons les necessitats de l’empresa i visites als centres de treball.