Veïns dels barris de la Mariola, Centre Històric, Portal Santa Magdalena i Noguerola, d’entre 16 i 29 anys
Han realitzat tasques de soldadura, fusteria i paleta en manteniment d’espais públics i en la nova oficina de l’IMO al Centre Històric
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presidit avui el lliurament dels diplomes als joves participants en el programa d’ocupació i formació Casa dels Oficis Treball als barris de l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO). En la darrera edició d’aquest projecte, que començar a finals de desembre de 2020 i finalitza el 29 d’octubre, hi han participat 55 joves. Aquesta acció està cofinançada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social, el Ministerio de Trabajo y Economia Social-Servicio Público de Empleo Estatal, i l’IMO. En l’acte hi ha participat el primer tinent d’alcalde Toni Postius, el president de l’Imo, David Melé, i la cap del servei territoril d’ocupació a Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Maria Jesús Marvà.
Els joves participants en el programa han dut a terme les següents especialitats: soldadura, fusteria, pintura i paleta. Durant la seva participació en el programa han dut a terme diferents obres de fabricació i instal·lació de mobiliari per a edificis municipals. Han treballat en les obres de la nova oficina de l’IMO al carrer Tallada i en la rehabilitació d’espais a l’edifici d’Infanteria H2 de Gardeny.
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha agraït els treballadors la seva implicació en un programa, el de la Casa dels Oficis, que reverteix en la ciutat i els ha animat a continuar treballant per tirar endavant els seus projectes.
Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Toni Postius, ha posat en valor les diferents actuacions en què han treballat els joves i que es veuran a la ciutat, com els arbres de Nadal o les lletres de Lleida en gran tamany que s’instal·laran davant de l’estació de RENFE properament. El president de l’Imo, David Melé, destacat la tasca que des de l’any 1987 es realitza des del programa Casa d’Oficis de l’IMO, en el qual hi han participat al llarg d’aquests anys més de 1.500 persones, i la tasca que desenvolupa l’equip de professionals de l’institut que promou la formació però també l’adquisició de valors i competències específiques que preparen els alumnes per a la seva incorporació activa al món laboral.
Tasques amb projecció a la ciutat
Entre d’altres accions, els joves del taller de soldadura han realitzat l’adequació de l’estructura en alumini de dos arbres de Nadal i la fabricació del joc de lletres “Lleida” amb xapa d’acer al carboni que s’instal·laran a la plaça davant de l’estació de RENFE.
Els treballadors de l’especialitat de Pintura decorativa en construcció han realitzat, entre d’altres actuacions, el tractament de pintura de nova porta d’accés a l’edifici de formació de l’IMO, l’acabat de pintura als tests en fusta fabricats per a l’Escola de Jardineria i tractament amb cera previ tintat de llistons de fusta per bancs de mobiliari urbà.
Els participants en la branca de fusteria han realitzat el manteniment de bancs de fusta de Lleida, han fabricat mobiliari per a l’IMO, tres taules amb bancs incorporats per a la plaça de l’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Segui, el manteniment de peces de tarima de fusta del cobriment de les vies del tren a la zona de Prat de la Riba i la fabricació i muntatge de moble de cuina per a l’edifici del Viver d’empreses de Gardeny, entre d’altres.
Pel que fa a l’especialitat de paleta han realitzat millores com la reparació de l’arc de finestra de la façana de l’edifici de formació de l’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Segui, el muntatge de reixes de seguretat a les finestres de l’edifici del Viver d’empreses de Gardeny, l’enderroc de parets divisòries i restitució de paviment de marbre al Centre de Recursos Juvenils del c/La Palma i la restauració total de la façana de l’edifici de la FAVLL, al c/La Palma cantonada amb la Pl. Sant Llorenç.
Durada i tipus de contractació
La durada del projecte és d’1 any, excepte aquesta edició, en què de manera excepcional ha estat de 10 mesos. S’ha dividit en dues fases, de 4 i 6 mesos cadascuna. Durant la primera fase els/les alumnes perceben una beca de 9 €, per dia assistit, a la segona fase tenen un contracte de treball de formació i aprenentatge i perceben el 75% del salari mínim interprofessional (789,95 € al mes amb les pagues extraordinàries prorratejades). En aquesta segona fase són treballadors/es de l’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí.
Durant els 10 mesos d’estada en el projecte els/les alumnes fan els aprenentatges de l’ofici mitjançant el treball real en espais municipals dels barris d’actuació. Quatre dies a la setmana els dediquen a formació professionalitzadora compaginant la formació teòrica amb la pràctica professional, i un dia a classes de formació complementària que s’imparteixen a l’IMO