In: General

Formen part de l’especialitat en soldadura dels programes Casa d’Oficis Treball als Barris i de l’APP de fabricació de mecànica, i han elaborat els perfils en alumini

Dos d’ells, amb una estructura de 4 metres de diàmetre i 8 d’alçada, ja s’han instal·lat a Sant Francesc i la Paeria

Els alumnes treballadors de l’especialitat formativa Soldadura per oxigàs i Soldadura Mig/Mag del programa Casa d’oficis Treball als Barris, gestionat per l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO), estan realitzant la fabricació amb perfils alumini de 4 arbres de Nadal, que aniran ubicats en diferents places de la ciutat de Lleida. Aquesta actuació ha estat a iniciativa del Gabinet d’Alcaldia, de la Regidoria de Consum, Comerç i Mercats, i de la secció d’Electricitat del Departament de Projecte i Obres. Aquests arbres de Nadal formen part del guarniment nadalenc de la Plaça Paeria, Plaça Sant Francesc, Plaça Ricard Vinyes i Plaça de Berenguer IV de l’estació de trens. Dos d’ells ja s’han començat a instal·lar en les dues primeres places nomenades.

En aquesta actuació, hi han participat 8 alumnes treballadors de la Casa d’Oficis Treball als Barris i altres 7 del programa APP – Aprenentatge per a la Professionalització, especialitat d’Operacions auxiliars de fabricació mecànica. Els responsables de tallers són Daniel Bernaus, monitor de soldadura i Penèlope Gómez, coordinadora de taller de la Casa d’Oficis Treball als barris.

La fabricació d’aquestes estructures, de 4 metres de diàmetre a la seva base i 8 metres d’alçada, és una pràctica que ha permès a aquests joves adquirir els coneixements pràctics de treballs amb perfils d’alumini i soldadura semi-automàtica MIG i TIG. La pràctica permet als joves adquirir les competències professionals relacionades amb la recepció del material a tallers, la interpretació de plànols, el seguiment de fulls de procés, les pràctiques de tall de l’alumini i preparació de vores per al muntatge de la mateixa estructura, així com el muntatge amb unions de cordons de soldadura i collades amb cargols. No es pot deixar de banda la importància dels coneixements adquirits en Prevenció en riscos laborals, el treball en equip i l’organització.

Programes APP i Casa d’Oficis

El programa aprenentatge per a la professionalització és una experiència pilot de formació en alternança amb l’ocupació adreçada a aconseguir la qualificació professional de persones en situació de desocupació i en risc d’exclusió laboral. L’objectiu concret del programa és formar a 30 persones de baixa qualificació en certificats de professionalitat i donar subvenció a les empreses per contractar-los durant 9 mesos. La iniciativa finançada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, ofereix un contracte de formació i aprenentatge finançat a les empreses interessades a incorporar personal.

El programa Casa d’Oficis està adreçat a joves aturats entre 16 i 24 anys i té per objectiu millorar l’ocupabilitat dels joves en situació d’atur. Durant 12 mesos s’estaran formant professionalment amb l’ocupació de soldadura, combinant la formació i el contracte laboral. A partir del mes de gener, l’objectiu és la inserció laboral en empreses relacionades amb l’ocupació de soldadura.

La Casa d’Oficis Treball als barris 2019 és un projecte que compta amb 4 especialitats formatives: Soldadura per oxigàs i soldadura MIG/MAG, Pintura decorativa en construcció, Fusteria i Operacions auxiliars de treballs de paleteria. L’objectiu és el de millorar el mobiliari i els espais públics municipals dels barris de la Mariola, Centre històric i Noguerola que forma part de l’actuació Manteniment i reparació d’instal·lacions municipals.

La característica que es destaca d’aquest programa de formació-treball és que, durant els 6 primers mesos, l’alumne treballador rep una beca del Servei d’Ocupació de Catalunya i els 6 mesos restants té un contracte laboral de formació. El projecte és adreçat a joves residents als barris Mariola, Centre Històric i Noguerola/Portal de Magdalena, encara que excepcionalment es pot autoritzar la participació de persones no residents en aquests barris.

Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social: projecte Treball als barris.