In: Formació

L’activitat s’ha fet en el marc del projecte europeu “Growing Together” que la Paeria desenvolupa amb el centre educatiu per fomentar la interculturalitat, la convivència i la cohesió social. L’Ajuntament és un dels socis del projecte amb Odemira (Portugal) i Follonica (Itàlia)

Famílies migrades de l’escola Balàfia han fet al mes de novembre un curs de manipuladors d’aliments a l’Institut Municipal d’Ocupació, dins el projecte Growing Together. El curs, organitzat i impartit per l’IMO, ha servit per adquirir els coneixements, les habilitats i les actituds necessàries per aplicar un correcte comportament i les tècniques adequades d’higiene i sanitat alimentària en la manipulació d’aliments.

“Growing Together – Creixent junts” és una iniciativa subvencionada per Erasmus+, per a projectes de cooperació, innovació i intercanvi de bones pràctiques. El projecte en què participa l’Ajuntament de Lleida i l’Escola de Balàfia, amb socis portuguesos i italinas, és pioner a l’Estat en la línia “Adult Education Strategic Partnerships”. L’objectiu és impulsar la inclusió de les famílies migrades a Lleida, mitjançant accions d’educació en adults i les activitats comunitàries, tot treballant des de la innovació i l’intercanvi de bones pràctiques. Així, el projecte realitza tallers amb les famílies migrades del centre educatiu de Balàfia perquè puguin compartir informació, dubtes i experiències.

La cuina és una part important de les famílies participants en el projecte i la gastronomia es converteix en una manera de donar a conèixer i de compartir amb els altres les cultures dels seus països. A través d’aquesta acció comunitària les famílies aprenen sobre el maneig d’aliments alhora que també mostren part de la seva cultural a la comunitat.

El “Growing Together” es desenvolupa amb socis italians i portuguesos: l’Ajuntament d’Odemira, que n’és l’impulsor, i dues escoles bàsiques de Portugal, i l’Ajuntament de Follonica i l’escola ISIS Follonica. Les conclusions comunes que se’n derivin tindran aplicacions diferents adaptades a cada context, donada la diversitat i varietat d’enfocaments entorn a les famílies migrades de cada població. L’acció clau és formar-les per al seu apoderament com a ciutadans i com a pares/mares, realitzant accions específiques amb el col·lectiu mitjançant la implicació i compromís de l’escola.

Aquesta és la segona edició dels tallers, que donen continuïtat a la que ja es va fer el curs passat amb una bona valoració per part de les famílies participants. En aquests espais poden intercanviar les seves inquietuds i els seus neguits, alhora que se senten escoltades i protagonistes del seu procés d’aprenentatge.

L’acció clau del projecte pretén potenciar la participació activa de les famílies en el dia a dia de les activitats dels seus fills/es en l’escola i fora d’aquesta per a una major implicació en l’educació dels infants, generant una visió més àmplia del que passa al barri i a la ciutat. “Growing Together” treballa l’apoderament i la promoció de les famílies, potenciant el coneixement entre veïns per fomentar la interculturalitat, la convivència i la cohesió social. El projecte es fa amb tallers per fer aprenentatges, combinant moments de ciutadania i impulsant accions comunitàries d’apoderament de la població immigrada amb jornades gastronòmiques, accions solidàries, etc.