Organitzada per Europa Sense Murs, visibilitza aquest treball no remunerat i essencial per al funcionament com a societat. Són 9 fotografies amb el rostre de dones per reconèixer la seva feina
L’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) Salvador Seguí exposa fins el 15 d’abril una mostra que porta per títol “Dones que treuen lluentor”, que ha estat organitzada per Europa Sense Murs. És un recull de 9 fotografies de 9 dones que s’han dedicat a ‘donar lluentor’, a netejar i a tenir cura de persones a diferents llars de Catalunya. La tinent d’alcalde i presidenta de l’IMO, Anna Campos, juntament amb la directora d’Europa Sense Murs, Gabriela Poblet, i amb Romy Murcia, col·laboradora el projecte Sorela, han inaugurat l’exposició, amb motiu del Dia Internacional de les Dones.
Campos, regidora també d’Ocupació i Responsabilitat Social, ha manifestat que l’objectiu d’aquesta exposició és donar visibilitat a una part de la població que es dedica a fer tasques poc reconegudes, com són les tasques de neteja de la llar, que no tenen el reconeixement que es mereixen. La regidora s’ha referit a la dada que s’ha publicat avui que un 60% de les dones es troben en situació d’atur o ERTO. “L’actual crisi sanitària, econòmica i social agreuja encara més la situació laboral de la dona, afectant als sectors on hi ha més dones ocupades: el de l’hostaleria, comerç, neteja i serveis”, ha assegurat.
Així mateix, Campos ha assenyalat que en l’actual temps de pandèmia les tasques de neteja han passat a tenir un paper molt important ja que, ara més que mai, s’han d’extremar les mesures d’higiene, d’intensificar la neteja i la desinfecció, tant a les llars com als llocs de treball. Aquesta és una feina que requereix tenir unes competències tècniques i actitudinals de nivell. Per això, a l’IMO s’hi imparteix formació específica sobre aquest àmbit laboral, per formar professionalment aquelles persones que s’hi vulguin dedicar i puguin adquirir els coneixements adequats per a desenvolupar amb èxit aquestes tasques. Campos ha destacat que aquesta és una manera de dignificar un ofici que cada cop es considera més essencial.
L’obertura de l’exposició ha anat seguida d’una xerrada sobre el projecte Sorela, a càrrec de Gabriela Poblet i Romy Múrcia. És un projecte d’apoderament i acompanyament dirigit a dones migrants treballadores de la llar que lluiten contra la discriminació i la desigualtat. Es treballa especialment la prevenció de malalties laborals al servei de la llar i la sensibilització sobre els riscos laborals i els tipus de violència que es troben les dones del sector.