In: General

Explorer “Joves amb Solucions” dona formació, accés a una comunitat global i incentius a joves emprenedors residents a Espanya, de 18 a 31 anys, que vulguin validar les seves idees de negoci relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030

Aquesta iniciativa d’emprenedoria universitària, promoguda per Banc Santander, dirigida per CISE i coordinada per la Paeria, a través de l’Institut Municipal d’Ocupació i la Universitat de Lleida, ha donat suport ja a més de 8.000 joves emprenedors i 5.700 projectes en els seus 10 anys d’existència

La plataforma global d’emprenedoria universitària Santander X obre fins a l’11 de desembre el període d’inscripció per a l’XI edició d’Explorer “Joves amb Solucions”, una iniciativa d’impuls al talent jove promoguda per Banc Santander a través de Santander Universitats, dirigida pel Centre Internacional Santander Emprendimiento (CISE) i coordinada per l’Ajuntament de Lleida (IMO) i la Universitat de Lleida. El programa està destinat a joves residents a Espanya d’entre 18 i 31 anys que, durant 12 setmanes, podran desenvolupar habilitats emprenedores com el lideratge, treball en equip o habilitats de comunicació.

Explorer brindarà les eines necessàries perquè les persones participants siguin capaces de desenvolupar una solució sòlida, viable i sostenible enfocada a resoldre els problemes relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 2030 fixats per les Nacions Unides. Aquesta edició combinarà formació, recursos i xerrades en línia amb esdeveniments presencials als Explorer Spaces, els centres de coworking i treball col·laboratiu de el programa a Espanya.

Mitjançant el treball realitzat al llarg d’aquestes 12 setmanes, el grup d’avaluació de cada Explorer Space decidirà quin equip -fins a un màxim de tres membres- podrà continuar amb la seva formació. Com a novetat, la formació addicional es desenvoluparà en un hub d’innovació europeu de la mà d’una institució educativa de prestigi al juliol 2021 i triat de manera col·laborativa pels participants del programa. Al llarg d’aquesta formació s’aniran coneixent els avantatges de les diferents alternatives en base als criteris establerts pel Global Startup Ecosystem Report 2020.

Sostenibilitat, autoocupació i soft skills

En aquesta nova convocatòria, el programa esdevé una proposta de formació emprenedora d’avantguarda, adaptada al nou context d’innovació global. La seva transformació digital respon a la necessitat d’escalar un programa d’èxit validat que obre la porta a un perfil d’emprenedor més ampli en quantitat i diversitat de propostes.

Explorer compta amb un marcat component relacionat amb la sostenibilitat, al buscar solucions innovadores vinculades amb els ODS 2030. Els candidats hauran d’alinear els seus projectes amb un o diversos dels ODS de Banco Santander: fi de la pobresa, educació de qualitat, igualtat de gènere , energia assequible i no contaminant, treball decent i creixement econòmic, reducció de les desigualtats, ciutats i comunitats sostenibles, producció i consum responsables, acció pel clima i aliances per assolir els objectius.

10 anys de creixement en formació emprenedora

El programa, que en els seus 10 anys de vida ha impulsat els projectes de més de 8.000 joves emprenedors i ha generat centenars d’empreses, ha experimentat un creixement constant en el nombre de persones participants, comptant amb 32 en la seva primera edició i escalant fins a superar els 1.500 participants vinculats als més de 50 Explorer Spaces a Espanya, Portugal, Argentina i Mèxic.

De les persones participants, la mitjana d’edat es situa en els 24 anys, tenen perfil universitari i la motivació de canviar el món. Cal esmentar que la participació femenina ha augmentat un 102,8% al llarg d’aquesta dècada. Un 34% creen una empresa, dels quals un 40% s’exporta a l’exterior i gairebé el 50% té 2 o més persones treballadores.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins de la política de Banca Responsable de Banco Santander, que s’ha unit a l’UNEP FI (United Nations Environment Programme Finance Initiative) per combatre el canvi climàtic i a l’Aliança de el Sector Privat per a la Inclusió Financera. A més, ha llançat els fons sostenibles de Santander Asset Management i ha consolidat el seu lideratge en transaccions d’energies renovables (SCIB), contribuint directament a 10 dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030.